Tip 1 Bipolar Bozukluk Hakkında

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Manik depresyon olarak da bilinen bipolar bozukluk, nörolojik, biyolojik, duygusal ve çevresel faktörler dahil olmak üzere bir dizi faktörün neden olduğu zihinsel bir hastalıktır. Tipik olarak manik veya ekstra mutlu ruh hallerinden depresif veya ekstra üzgün ruh hallerine ruh hali döngüsü olarak karakterize edilir.

Pek çok insan, son birkaç yılda doktorların, ruh halinin hastadaki döngüsüne bağlı olarak bipolar bozukluğu iki farklı tip olarak teşhis etmeye başladığının farkında değil. Şiddetli bipolar bozukluk olarak da bilinen bipolar bozukluk tip 1, hastanın en az bir hafta veya daha uzun süren en az bir manik atak geçirmesi durumunda teşhis edilir. Hızlı döngülü bipolar bozukluk olarak da bilinen bipolar bozukluk tip iki, hastanın dört gün ila bir hafta içinde en az bir manik dönem ve bir depresif dönem geçirmesi durumunda teşhis edilir.

Hipomani, tipik olarak bipolar bozukluk tip 1 hastalarında ortaya çıkan şiddetli bir mani şeklidir. Bu durum, hastanın neredeyse sürekli ayakta olması nedeniyle oluşur; hasta için normal durum 1 manidir. Bu nedenle, bipolar bozukluk tip 1 hastalarında duygudurum döngüsü sıklıkla duygudurum değişikliği ile birlikte maniyi içerir. Mani ile birleşen mani, hipomani yaratır. Hipomaniye, hastanın sanrılara kapılması veya halüsinasyonlar görmesi gibi psikotik belirtiler de eşlik edebilir. Bu, hipomani ve karışık atakların nasıl oluştuğunu tanımlamanın çok basit bir yoludur.

Karışık dönemler genellikle bipolar bozukluk tip 1 ile ortaya çıkar. Karışık bir dönemi genel halka açıklamak zordur. Aynı anda hem mutlu hem de üzgün olmaktan, yukarı ve aşağı olmaktan ibarettir. Genel olarak, bu, hastanın duygusal olarak çok depresif olması, ancak konsantre olamama ve uykusuzluk gibi mani semptomları göstermesi anlamına gelir.

Bipolar bozukluk tip 1, bipolar bozukluğun en yaygın türüdür ve en tedavi edilebilir olanıdır. Tip 1 bipolar bozukluk kendini tipik olarak her yıl muhtemelen bir veya iki kısa depresif dönemle birlikte uzun manik dönemler şeklinde gösterdiğinden, tedavi seçenekleri çok daha basittir. Mani bir tür ilaç gerektirdiğinden ve depresyon başka bir ilaç türü gerektirdiğinden, yalnızca maniyi tedavi etme yeteneği, etkili ilaçları bulmayı çok daha basit bir iş haline getirir. Duygudurum düzenleyiciler, mani veya depresyon ilaçları kullanılmadan tip 1 bipolar bozuklukta da oldukça etkilidir.

Bipolar bozukluk tip 1 hastasının yaşadığı semptomlar, aşırı ruh halini kontrol etmek için kullanılan mani ilacının türünü belirler. Hafif fakat sürekli mani vakalarında lityum tercih edilen ilaçtır. Bununla birlikte, karma mani veya hipomaninin sürekli olarak mevcut olduğu durumlarda, tipik olarak Depakote gibi daha güçlü bir ilaç veya anti-psikotik reçete edilir.

Bipolar tip 1 ayrıca Bilişsel Davranışçı Terapi (CBT) yoluyla tedavi için en olası adaydır. Bunun nedeni, hastanın çoğunlukla durumları rasyonelleştirmeye, tetikleyicileri tanımaya ve şiddetli atakları bastırmaya kolayca odaklanmasına izin veren bir durumda olmasıdır. Bununla birlikte, bazı bipolar tip 1 hastaların sıklıkla yaptığı gibi, hasta hipomani semptomları gösterdiğinde, bu ataklar sırasında bilişsel davranışçı terapi o kadar etkili değildir.

Genel olarak, bipolar bozukluk tip 1, uygun tedavi ve ilaçlarla kolayca kontrol edilir. Tip 1 bipolar bozukluğun herhangi bir semptomunu yaşarsanız, teşhis testleri için düzenlemeler yapmak ve tedavi seçeneklerini tartışmak için doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Sonuçta hasta kendi hastalığından ve dolayısıyla kendi tedavisinden sorumludur.

Paylaş.

Yazar Hakkında

Yorum Yaz