Bipolar II Bozukluğu Hakkında

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bipolar bozukluk, manik depresif bozukluk olarak da bilinir. Kendini ruh hali değişimleri veya ruh hali döngüsü olarak sunan bir akıl hastalığıdır. Birçok insan aslında iki tür bipolar bozukluk olduğunun farkında değildir. Bipolar I bozukluk, tipik olarak, aşırı mani ve depresyon epizodlarının yanı sıra ara sıra karışık epizodlarla birlikte şiddetli ruh hali döngüsü olarak tanımlanır. Bipolar I hastaları ayrıca psikotik veya halüsinasyon semptomları yaşayabilir.

Bipolar II bozukluğu tipik olarak hipomani ve depresyon ataklarıyla birlikte hızlı ruh hali döngüsü olarak tanımlanır. Bipolar II bozukluğu, psikotik veya halüsinasyon belirtileri ile ortaya çıkmaz. Ek olarak, hipomani, hastanın yüksek bir mutluluk veya sevinç dönemi geçirdiği daha hafif bir mani şekli olarak tanımlanır. Bipolar II hastalarındaki depresyon genellikle bipolar I bozukluğu olan hastalardan daha şiddetlidir. Bipolar II hastalarında intihar, intihar tehditleri, intihar girişimleri ve intihar düşünceleri bipolar I hastalara göre çok daha yaygındır.

Bipolar II bozukluğu tanısı tipik olarak hasta bir veya daha fazla majör depresif epizod geçirdiğinde, en az bir hipomani epizodu geçirdiğinde, manik epizod olmadığında ve semptomlar için başka bir neden bulunamadığında konur.

Bipolar II bozukluğu olan depresyon belirtileri, azalan enerji, açıklanamayan kilo değişiklikleri, umutsuzluk duyguları, artan sinirlilik ve kontrol edilemeyen ağlamayı içerir. Hipomaninin belirtileri arasında uykusuzluk, birbiriyle yarışan düşünceler, dikkat dağınıklığı, aşırı enerji ve düşüncesiz yargılar yer alır. Bu semptomlar maniye benzer, ancak daha az şiddetlidir.

Bipolar II bozukluğunun tedavisi tipik olarak ilaç tedavisi ve terapi veya danışmanlığın bir kombinasyonunu içerir. Bipolar II bozukluğunun tedavisi için tipik olarak reçete edilen ilaçlar arasında Celexa gibi anti-depresanlar ve ayrıca Topomax gibi duygudurum dengeleyiciler bulunur. Duygudurum düzenleyiciler bipolar bozuklukların tedavisinde hayati öneme sahiptir, çünkü antidepresanlar tek başına hastanın manik veya hipomani dönemine girmesine neden olabilir.

Bipolar II bozukluğu aslında sıklıkla klinik depresyon olarak yanlış teşhis edilir. Bunun nedeni, depresyonun en sık mevcut olması ve hipomani epizodlarının iyimser yapıları nedeniyle terapi seanslarında nadiren ortaya çıkmasıdır. Doğru tanı tipik olarak antidepresanlarla tedavi yoluyla yapılır, çünkü tanı klinik depresyon yerine bipolar II bozukluğu olması durumunda hasta hemen bir hipomani epizoduna dönüşecektir.

Bipolar II bozukluk için danışmanlık veya terapi tedavi seçenekleri, geleneksel danışmanlık yöntemlerini, atakların şiddetini azaltabilecek tetikleyicilerin ve yaşam tarzı değişikliklerinin tartışılmasını ve bilişsel davranışçı terapiyi içerebilir. Hafif bir bipolar II bozukluğu vakası olan hastalar, ilaçsız tek başına danışmanlık veya terapiden yararlanabilir. Bununla birlikte, depresif durumların ciddiyetinin doğası gereği bu, bipolar II bozukluğunda bipolar I bozukluğuna göre daha az yaygındır.

Bipolar II bozukluğu semptomları olan kişilerin, semptomlar ortaya çıkar çıkmaz ruh sağlığı uzmanlarından yardım almaları hayati derecede önemlidir. Bipolar II bozukluğu hastaları her yıl intiharların en az yarısını oluşturmaktadır. İntihar davranışını önlemek için, bipolar II hastalarının erken bir aşamada doğru bir şekilde teşhis edilmesi önemlidir, böylece intihar davranışından kaçınmak için hastalığın devam eden tedavisine başlanabilir ve devam edilebilir.

Paylaş.

Yazar Hakkında

Yorum Yaz