Bipolar Nedir?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bugün dünyada birçok hastalık var. Önceleri insanlar daha uzun yaşıyor ve sadece bir avuç hastalıkla yaşıyorlardı. Ancak bugünün zamanları, meydana gelen birçok değişiklik nedeniyle çok farklı. Yeni teknoloji bu dünyaya yeni şeyler getirdi. Birçok icat, yeni yiyecek ve insanların zevk aldığı tüm yeni şeyler, milyonlarca insanın çektiği birçok hastalığa katkıda bulunuyor gibi görünüyor; İnsanların hayatları boyunca karşılaştıkları farklı günlük deneyimlerden bahsetmiyorum bile.

Bireyin tipik yaşamı sabah uyandığında başlar. Daha sonra günlük hayatını rutin aktivitelerini yaparak geçirir. İşe gidiyor, son teslim tarihlerini karşılıyor, toplantılara katılıyor ve farklı insanlarla ilgileniyor. Evde, ev işleri yapmak ve ailesiyle vakit geçirmek zorundadır. Ayrıca süpermarkete, kiliseye ve diğer önemli yerlere gitmek gibi başka aktiviteler de yapıyor. Üstelik sadece bu da değil, her gün hoşlandığı ya da küskün olduğu farklı durumlarla karşılaşıyor. Bireyin hastalanmasına birçok faktör katkıda bulunur.

Bipolar bozukluktan mustarip bireyler, hayatlarının her günü bu durumla uğraşmak zorunda kalırlar. Bu tür bir bozukluk hakkında konuşmak bazı insanlar için çok utanç verici olabilir, ancak bu böyle olmamalıdır, çünkü özellikle nasıl yapılacağını biliyorsanız hastalık yönetilebilir.

Daha önce, duruma halk arasında manik depresyon deniyordu. Ama şimdi, durumu oluşturan iki aşırı kutup nedeniyle bipolar deniyor. İyi bir örnek, bir kuzey ve bir güney kutbuna sahip olan küredir. Bir kişi bir kutupla ilişkili farklı semptomlar yaşadığında, bir bölüm geçiriyor.

Bölüm

Bölümler dört tipe ayrılır: depresyon, mani, hipomani ve karışık ruh hali. Bir kişi depresif hissettiğinde, üzgün hisseder ve olağan şeyleri yapmak istemez. Mani sergileyenler genellikle yüksek bir duyguya sahip olmaya başlar, sinirlenir ve sinirlenir. Riskli şeyler yapma eğiliminde olanlardır. Daha hafif form, depresyona veya maniye yol açabilen hipomani olarak bilinir; bu bölüm de kendini iyi hissetmekle başlar ve kişi daha çok şeyin yapıldığını düşünebilir. Depresyon ve maninin birbirine karıştığı dönemlere sahip olanlara karışık ruh hali denir.

Belirtiler

Semptomlar depresyon ve mani olarak ikiye ayrılır. Depresyon belirtileri üzüntü, umutsuzluk, değersizlik ve suçluluk duygularını içerir. Bu kişiler çok fazla ya da çok az uyurlar ve iştahlarında ya da kilolarında değişiklikler yaşarlar. Sürekli yorgun, huzursuz hissederler ve sağlıklı bir karar veremezler. En kötü durum, kişinin intiharı ve ölümü düşündüğü zamandır. Mani belirtileri arasında enerji düzeyinde bir artış, düşüncelerin hızla artması, daha az uyur, dikkati kolayca dağılır, kendine daha fazla güvenir, daha konuşkan, odaklanmış ama çok az şey başarır ve sıklıkla aşırı veya olağandışı faaliyetlerde bulunur.

Türler

Dört ana bipolar türü şunlardır:

1. Bipolar I – bu tip, manik ve karma dönemlerin yanı sıra majör depresyon dönemlerini içerir. Bipolar hasta birkaç gün, hafta ve hatta aylarca birden fazla epizod yaşayabilir. Mevsimsel değişiklikler de kişinin sergilediği semptomları etkiliyor gibi görünüyor.

2. Bipolar II – bu, majör depresyon dönemlerini ve bir hipomani dönemini içerir. Normal işleyiş, söz konusu epizodlar arasında da gerçekleşebilir.

3. Siklotimik Bozukluk – bu, hipomani ve depresyon epizodlarıyla birlikte duygudurumda dalgalanan bir bozukluktur. Bu, ataklar düzenli olarak meydana gelmediğinden ve daha kısa ve daha az şiddetli zamanlar için gerçekleştiğinden, daha hafif form olarak kabul edilir.

4. Belirtilmemiş – bu tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır ve kişinin gösterdiği semptomlar belirtilen üç tipten herhangi birine girmez; bozukluk kişiden kişiye değişir.

Bipolar bozukluğun bilinen bir nedeni yoktur. Bazıları bunun genetikle ilgisi olduğunu söylüyor. Ancak bu tek başına böyle bir bozukluğa neden olmak için yeterli değildir. Belki de diğer faktörler bozukluğa katkıda bulunur ve bu nedenle daha fazla çalışma devam etmektedir.

Farklı ırklardan, etnik gruplardan, çocuklardan, ergenlerden veya genç/yaşlı yetişkinlerden insanlar bipolar bozukluktan muzdarip olabilir. Nörotransmitterlerde bir dengesizlik varsa, her bireyin beyin hücreleri normal şekilde çalışmaz. Bunlar, bozukluğa karışmış gibi görünen özel kimyasallardır.

Bipolar semptomlar yaşadığınızı düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışmalısınız.

Paylaş.

Yazar Hakkında

Yorum Yaz